Svetový deň metrológie

20. máj je Svetový deň metrológie, pripomínajúci výročie podpísania Metrickej konvencie z roku 1875, ktorá poskytuje základ pre celosvetový jednotný merací systém.

20. máj je Svetový deň metrológie, pripomínajúci výročie podpísania Metrickej konvencie z roku 1875, ktorá poskytuje základ pre celosvetový jednotný merací systém, o ktorý sa opierajú vedecké objavy a inovácie, priemyselná výroba a medzinárodný obchod, ako aj zlepšenia kvality života a ochrana životného prostredia.

Téma pre svetový deň metrológie 2022 je Metrológia v digitálnej ére. Táto téma bola zvolená, pretože digitálne technológie sú pre oblasť metrológie revolučné a podieľajú sa na veľmi zaujímavých trendoch v našej spoločnosti.

Poďme si spolu zaspomínať len pár rokov dozadu, kedy sme pri overovaní váh používali papierové záznamy, ktoré naši metrológovia ručne vypisovali. Papierový záznam z merania, ktorý môžete vidieť na fotografii je z roku 2014. Pre niekoho možno nedávno, iní si už na „papierovú“ éru nevedia ani spomenúť. Digitalizácia a elektronizácia je aj našim cieľom v snahe priniesť do metrológie čo najlepší kompromis medzi presnosťou a rýchlosťou pri meraní. Práve preto sú naši metrológovia vybavení tabletmi s praktickým softvérom z dielne našich šikovných kolegov. Vďaka nášmu softvéru skvalitňujeme služby pre zákazníkov, uľahčujeme prácu našim metrológom a navyše šetríme životné prostredie.

 

Ďalšie informácie o Svetovom dni metrológie sú uvedené na stránke Medzinarodného úradu pre váhy a miery (BIPM) https://www.worldmetrologyday.org/

Príhovor riaditeľa Medzinárodnej úradu pre legálnu metrológiu (BIML) pána Anthony Donnellan k Svetovýmu dňu metrológie si môžete pozrieť tu.

Späť